Den Haag
Hoofdstad van Zuid Holland
Regeringsstad en Residentie

van Nederland

 

Pagina's over Den Haag

 

Haagse Grachten
Zieke

)
Versie van : 30-11-17

Index Nieuw op deze site Rondleidingen Oude Stad Uitgaan in Den Haag Links
2710115.jpg (64445 bytes) Den Haag 23okt007.jpg (162162 bytes)
 

Het Zieke (of 'De Zieke')  is de naam van een oude gracht (kades : Zieken en Pletterijkade). Hij loopt van de Haagvliet naar het (gedempte) Spui. Er is één gracht, vandaar "Zieke", maar de kade heet "Zieken" (meervoud).

De naam Zieken (Syecken) heeft te maken met het oude Leprozenhuis dat aan de rand van Den Haag lag. Het Zieken loopt van het Rijswijkseplein naar het Groenewegje.

Het Zieke is de oudste 'open' gracht van Den Haag (samen met het restant van de Hofsingel, dat zich tussen het torentje van de Minister President en het Mauritshuis bevindt).

Het Zieke is samen met het Spui in de 14e eeuw gegraven. Helaas zijn (het) Spui en alle daarmee verbonden grachten 100 jaar geleden gedempt. Het Zieke splitst zich vlak voor het Spui in de Zuid Singelgracht (Bierkade/Groene Wegje) en de Zuid Oost Singelgracht (Uilebomen, Boomsluiterskade).

Langs het Zieke staan panden uit de 18e, 19e en 20e eeuw.

Tussen 2000 en 2005 zijn de grachtenpanden aan het Zieken opgeknapt. Enkele jaren geleden leek sloop voor die panden nog onafwendbaar, maar nu zien die huizen er weer fantastisch uit. In 2002 is een groot garagebedrijf vertrokken en daarna konden ook de laatste huizen aan het Zieken opgeknapt worden. Waaronder een pandje met een 19e eeuwse (circa 1890) trapgevel.

28nov010.jpg (101092 bytes)

Het zou goed zijn als de trams bij het Zieke onder de grond gaan tot voorbij het stadhuis. Daardoor ontstaat ruimte voor een prachtige kade waar door voetgangers gewandeld kan worden langs de klassieke schepen. Bijkomend voordeel is dat het tramverkeer geen last meer heeft van het overige verkeer en andersom.

Bovendien kan het water (de Spui gracht) weer terugkomen tussen Zieken en Amsterdamse Veerkade. Dat is mijns inziens een beter idee dan een tramtunnel onder de Koninginnegracht. De tramlijnen 1, 8, 9, 10, 15 en 16 hebben er immers profijt van en het stuk Spui waar de gracht terugkomt zal bijdragen aan de leefbaarheid van het hele gebied. Bovendien kunnen schepen passagiers brengen naar het nieuwe culturele hart van de stad.